Bulgarian Treasures in Copenhagen

A group of spectacular, recent finds from the tombs of Thracian kings are to be put on view in the Danish National Museum in Copenhagen from Friday 31 March to Sunday 30 April 2006. The exhibition, that includes the 5/4th century BCE bronze head seen to the right, has been arranged to accompany the state visit of the Bulgarian president to Denmark. This is a rare chance to see the finds outside of Bulgaria. The full press release is available in Danish below the fold.

Gyldne skatte fra Bulgarien
30. marts til 30. april 2006

Nationalmuseet har ganske uventet fået mulighed for at fremvise en række udsøgte og enestående kunstskatte fra den bulgarske fortid!
Det sker i forbindelse med at præsidenten for bulgarske republik, Georgi Parvanov, aflægger officielt besøg i Danmark fra den 29.- 31. marts 2006.

Udstillingen som præsidenten medbringer består af ca. et halvt hundrede helt enestående kostbarheder. Langt størstedelen af skattene stammer fra gravfund, gjort af bulgarske arkæologer så sent som i 2004 og 2005 i et område af Bulgarien, i Thrakien, som er blevet kaldt ”Kongernes Dal” med åbenlys henvisning til den ægyptiske dal af samme navn.

Der er tale om absolutte highlights fra Bulgariens spændende fortid – fra stenalderen og til middelalderen. Mange af genstandene er utroligt smukt forarbejdet og af det pureste guld Det vil for eksempel være muligt at beundre den gyldne maske fra graven ved Svetitza i ”Kongernes Dal”, en fantastisk 2500 Ã¥r gammel gravmaske af 23 karats guld, med en vægt af 672 gram, fundet sÃ¥ sent som i august 2004. Eller kronen, lavet af olivengrene i guld, de rigt udsmykkede benbeskyttere af sølv og drikkekar i form af et hestehoved fra graven ”Goljama mogia”, fundet i juli 2005.

For mange vil udstillingens højdepunkt være et gådefuldt bronzehoved af ufattelig høj kunstnerisk kvalitet, fundet i forbindelse med undersøgelser af den thrakiske konge Seuthes III´s mausoleum. Dateringen af hovedet er usikker, der gættes på 4.-5. århundrede f.Kr., og naturligvis er der også gætterier om, at det forestiller selve Seuthes III. Hovedet blev fundet i august 2004, og der forestår mange undersøgelser og analyser før en nærmere datering og tilskrivning kan afgøres.

Det er en stor ære for Nationalmuseet i Danmark at lægge faciliteter til de kostbare skatte i forbindelse med statsbesøget. Udstillingen vil i øvrigt første gang blive fremvist for det danske kongehus og repræsentanter for regeringen, ved statsbesøgets lukkede arrangement på Nationalmuseet d. 29. marts.

Dagen efter, torsdag d. 30. marts vil udstillingen være åbent for publikum, der kan forvente sig en oplevelse af kostbare oldtidsskatte helt ud over det sædvanlige. Udstillingen kan ses frem til søndag d. 30. april. Der er gratis adgang til udstillingen – såvel som Nationalmuseet i øvrigt!

Nærmere om udstillingen ved henvendelse til museumsinspektør Peter Pentz, 3347 3206 – eller til pr. – og marketingskoordinator Jesper Thomas Møller 3347 3006
Se pressefotos på http://www.natmus.dk/sw18410.asp eller www.polfoto.dk

Særudstillingen ”Gyldne skatte fra Bulgarien” er støttet af Beckett-Fonden.

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Comments are closed.